El Mapa de Recursos comarcals en matèria de Violència de Gènere és una ferramenta que recopila els serveis públics de la Marina Alta per a l’atenció de dones i menors víctimes de violència de gènere. Amb la finalitat de facilitar la informació i l’accés de la població als recursos esmentats.

Emergència:

Si et trobes en una situació d'emergència o perill, posa't en contacte immediatament amb el 112, el telèfon d'emergències.

Decàleg de seguretat

Si vius algun episodi de violència masclista física o psicològica:

Si decideixes denunciar...

La violència de gènere és un delicte, i hi ha diverses vies a través de les quals posar-ho en coneixement de la Justícia. Entre elles, la denúncia. Aquesta és la declaració que tu mateixa o qualsevol persona del teu entorn, fa sobre la situació de violència que hagués sofert, ja sigui davant el Jutjat, la Policia o Guardia Civil o davant la Fiscalia.

Pots apropar-te a una comissaria de Policia Local i/o Guardia Civil, si la tens més prop i et sents més segura. Si et desplaces a posar la denúncia a comissaria, ves-hi amb les teves filles i fills, si és el cas.

Què entenem per Violència de Gènere?

S'entén per violència de gènere tot comportament d'acció o omissió pel qual un home infligeix a una dona danys físics, sexuals, psicològics i/o econòmics basats en la pertinença d'aquesta al sexe femení, com a resultat de la situació de desigualtat i de les relacions de poder dels homes sobre les dones; així com les amenaces de tals actes, la coacció o la privació arbitrària de llibertat, tant si es produeixen en la vida pública com en la privada.

També comprèn la violència vicaria, és a dir, aquella que amb l'objectiu de causar perjudici o mal a les dones s'exerceixi sobre els seus familiars o afins menors d'edat per part dels homes.

Consells per a iniciar el tràmit de denúncia

Abans de denunciar has de saber que:

Tens dret a una advocada o advocat d'ofici. És molt important que aquesta professional estiga present en el moment de redactar la denúncia. No declares sense la presència d’un/a advocat/da.

Recorda que posar la denúncia no significa que automàticament detindran a l'agressor o que et donaran una ordre d'allunyament. Per això, és molt important preveure què faràs i on aniràs després d’haver posat la denúncia. Pots trucar al telèfon 900 580 888 per a què t’ho expliquen.

Pensa si, a més de posar la denúncia, necessites un habitatge d’urgència. Si és així, comunica-ho. O bé, crida al Centre Dona (900 580 888) i explica que necessites marxar de casa a causa d’una situació de violència masclista.

Porta tot el que puga ser una prova de la violència física o psicològica rebuda, com ara, el comunicat de lesions, WhatsApp, correus electrònics, missatges, àudios, registre de trucades, etc...

Quan poses la denúncia, intenta deixar constància de tota la violència viscuda. Intenta explicar-la més o menys de forma ordenada en el temps, no expliques només l'últim fet viscut. Això és molt important.

Assessorament i acompanyament

Centre dona Dénia

Recurs públic gratuït. La finalitat, del qual, és procurar atenció integral a les dones víctimes de:

  • Maltractaments físics i/o psíquics.
  • Agressions sexuals.
  • Abusos sexuals.
  • Assetjament sexual.

L'atenció és prestada per un equip multidisciplinar format per treballadores socials, psicòlogues i advocades a través del Servei d'Atenció directa o del Servei d'Atenció Telefònica 900 58 08 88.

Direcció: Plaça Arxiduc Carles, 3, Planta 1a – 03700 Dénia
Horari: de Dilluns a Diumenge de 8.00 a 22. 00 hores.

900 580 888 Centre dona dénia

016

Servei telefònic d'informació, d'assessorament jurídic i d'atenció psicosocial immediata per personal especialitzat a totes les formes de violència contra les dones. És públic i gratuït, confidencial, accessible per a persones amb discapacitat auditiva i/o de parla i baixa visió, amb atenció en 53 idiomes les 24 hores de dilluns a diumenge.

  • Número telefònic de marcació abreujada 016.
  • WhatsApp en el número 600 000 016.
  • Correu electrònic al servei 016 en línia: 016-online@igualdad.gob.es

Serveis socials municipals

Els Serveis socials són un sistema de protecció social dirigit a tota la població en general. Ubicats en els centres socials municipals de cada poble, formats per equips interdisciplinaris que desenvolupen diverses funcions, entre elles:

MunicipiAtencióHorariTelèfonEnllaç web

Servei específic d'Assessorament Psicològic

Suport i acompanyament al procés vital i a la presa de decisions respecte a la situació viscuda de les dones, i a les filles i fills. El servei és gratuït.

XÀBIA
C/ Rafael Echagüe, 3

965 794 142 Assessorament psicològic

Servei específic d'Assessorament Jurídic

  • Informació, derivació i orientació jurídica a dones víctimes de violència de gènere sobre dret penal, dret civil i família.
  • Coordinació institucional amb Jutjats, altres lletrats/as i recursos especialitzats en competència jurídica.

El servei és gratuït.

XÀBIA
C/ Rafael Echagüe, 3

965 794 142 Assessorament jurídic Xàbia

Mancomunitat de serveis socials i turisme de pego i les valls

C/ Ramón i Cajal, 14 - Pego

965 570 601 Assessorament jurídic Pego